Ik heb last van harde buiken tijdens mijn zwangerschap

Harde buiken, ook wel oefenweeën genoemd, tijdens een zwangerschap zijn normale verschijningen. Harde buiken komen vaak later in de zwangerschap voor. Niet iedere vrouw heeft last van harde buiken tijdens de zwangerschap. Het kan een teken zijn om het rustig aan te doen. Hoe herken je harde buiken, kan je het voorkomen en kunnen harde buiken kwaad? Allemaal vragen die wij voor je beantwoorden in de onderstaande blog.

Hoe herken ik harde buiken tijdens mijn zwangerschap?

Voelt je buik hard en gespannen aan, dan kan het zijn dat je een harde buik hebt. Sommige zwangere vrouwen omschrijven het als een baksteen of harde bal onder in de buik. Je kunt ook denken aan een soort buikkramp die even aanhoudt en weer afzwakt. Een harde buik kan een halve minuut tot een minuut kan aanhouden en zwakt dan in veel gevallen weer af. Het mag niet pijnlijk zijn. Naarmate je verder in je zwangerschap bent, kunnen harde buiken toenemen.

Het is de oorzaak van het samentrekken van je baarmoeder. Je baarmoeder is een spier die kan aanspannen en kan ontspannen. Je baarmoeder is aan het oefenen voor de bevalling. Andere oorzaken van harde buiken kunnen zijn:

  • Stress of drukte;
  • Een onverwachte beweging;
  • Een volle blaas of blaasontsteking;
  • Een orgasme;
  • Snelle groei van de baarmoeder;
  • De bewegingen van het kindje.

Dit kunnen tevens de oorzaken zijn van bandenpijn. Als harde buiken veel voorkomen kan dat een teken zijn dat je het rustiger aan moet doen. Luister naar je lichaam en gun jezelf meer rustmomenten.

Hoe voorkom ik harde buiken?

Zoals we al eerder schreven kunnen harde buiken de oorzaak zijn van drukte of stress. Helemaal als ze voorkomen na een drukke werkdag of inspanning. Harde buiken kunnen een teken zijn dat je het rustiger aan moet doen. Het is belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert. Neem door de dag meerdere rustmomenten, om harde buiken te verminderen of zelfs te voorkomen. Een lekkere warme kruik of een warm bad kunnen de klachten ook verminderen.

Kunnen harde buiken kwaad?

Harde buiken komen veel voor en is geen directe reden tot zorg. Buiten het feit om dat het vervelend is kunnen harde buiken geen kwaad voor de baby of voor jezelf. Harde buiken horen niet pijnlijk te zijn en er mag geen sprake zijn van bloedverlies bij het plassen. Is dat wel zo kun je het beste contact opnemen met de verloskundigenpraktijk. Ook wanneer een pijnlijke harde buik niet afneemt of er sprake is van meerdere harde buiken per uur.

Vragen over harde buiken?

Vragen over harde buiken of de symptomen van harde buiken? Overleg dit met jouw verloskundige. Ben je bij onze verloskundigenpraktijk in Rijswijk aangesloten, neem dan gerust contact op met de assistente of bespreek het tijdens een controle afspraak.

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs