Thuis bevallen

In Nederland is er sprake van een unieke situatie waarin je thuis mag bevallen. Dit heeft onder andere met een drietal zaken te maken:

  1. De zwangerschap en baring worden als een natuurlijk/fysiologisch proces gezien.

  2. De Nederlandse verloskundigen zijn uitstekend opgeleid om bevallingen thuis te begeleiden en eerste opvang te bieden bij eventuele problemen.

  3. De ziekenhuizen in Nederland zijn snel bereikbaar. Je kunt ervoor kiezen om thuis te bevallen omdat je in je eigen vertrouwde omgeving vaak goed kunt ontspannen, wat bevorderlijk is voor een goed verloop van de bevalling.

Hoe gaat een thuisbevalling?

Bij een thuisbevalling is er een verloskundige vanuit onze praktijk aanwezig samen met een kraamverzorgster die ons assisteert. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster ervoor dat alles wordt opgeruimd, je wordt gewassen en de baby wordt verzorgd. Je kan dan samen met je partner in je eigen bed rustig bijkomen en van je baby genieten. Wanneer er zich problemen voordoen tijdens of na de bevalling dan zullen wij de gynaecoloog of kinderarts consulteren en er voor zorgen dat je zo snel mogelijk in één van de ziekenhuizen terecht kan.

De werkruimte voor een verloskundige

Wanneer je kiest om thuis te bevallen moet je er rekening mee houden dat we wat werkruimte nodig hebben. Aan je rechterkant van je bed (wanneer je op je rug ligt) hebben we wat loopruimte nodig. Over de matras kun je aan die kant een beschermzeiltje leggen uit het kraampakket. De rest van het kraampakket gebruik je nog niet en wij vinden het prettig als je alles in de doos laat zitten.

Je bed moet (overigens óók als je niet thuis bevalt!) minimaal 80 cm hoog zijn (van de grond tot de bovenrand matras). Dit kun je regelen door frisdrankkratjes of bedverhogers (te leen bij de thuiszorgwinkel) onder de poten van je bed te zetten.
We hebben graag een strijkplank bij de hand om onze spullen op te zetten.

Vluchttas

Houd er rekening mee dat het altijd onverwacht nodig kan zijn om naar het ziekenhuis te moeten gaan. Het is handig om vooraf een vluchttas te maken met (nacht)kleding en toiletspullen voor jezelf en kleertjes voor de baby .

Voor meer info over de voorbereidingen, klik hier.

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs