Spiraal als anticonceptie

Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe) en twee soorten hormoonspiraaltjes (Mirena en Kyleena). Het spiraaltje is een betrouwbaar anticonceptiemiddel gedurende vijf of tien jaar (afhankelijk van de spiraal-keuze).

Koperspiraaltje (T-safe)

Dit spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. De T-Safe staat geregistreerd voor een gebruik van tien jaar. Uiteraard kan de T–Safe ook voor een kortere periode geplaatst worden.

Mirena (52 mg progestageen)

Dit spiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals “taaier” wordt. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk, dit verkleint de kans op bevruchting. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt. Het Mirena spiraaltje is zeer betrouwbaar en staat geregistreerd voor een gebruik van vijf jaar.

Kyleena (19,5mg progestageen)

De Kyleena is een nieuw T-vormig spiraaltje. Deze draagt de stof levonorgestrel in lage concentraties met zich mee. Door deze lage concentratie wordt voorkomen dat je baarmoederwand dikker wordt. De Kyleena werkt door verdikking van het baarmoederhalsslijm terwijl het baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd. Dit samen voorkomt dat een eicel en een zaadzel met elkaar in contact komen. Hierdoor wordt een bevruchting voorkomen.

Kyleena heeft dus in tegenstelling tot andere soorten anticonceptie 'slechts' invloed op één aspect van je baarmoeder, maar is net zo veilig. Hierdoor kan een Kyleena spiraal mogelijk interessant zijn voor mensen die gevoelig reageren op de hormonen in andere anticonceptie-middelen.

Plaatsing spiraaltje

Bovengenoemde spiraaltjes kunnen binnen onze praktijk geplaatst worden. Hiervoor hoef je niet al bekend te zijn binnen onze praktijk: iedereen is welkom.

Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Ook weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap. Na een bevalling plaatsen we een spiraaltje liefst tussen tien tot twaalf weken na de bevalling, zeker als je borstvoeding geeft (anders kan het al vanaf acht weken).

Spiraal verwijderen

Indien je de spiraal zou willen laten verwijderen omdat je zwanger wilt worden of omdat hij niet bevalt dan ben je na verwijdering direct weer vruchtbaar.

Borstvoeding in combinatie met spiraal

Een spiraaltje is goed te combineren is met het geven van borstvoeding.

Kosten van een spiraal

Bij een spiraalplaatsing zijn er drie verschillende kosten: De kosten van het spiraaltje zelf, de kosten van de plaatsing en de kosten van de controle echo 6 weken na plaatsing.

De kosten voor een spiraaltje worden alleen vergoed door de aanvullende verzekering of als je jonger bent dan 21 jaar. 

T-safe: ongeveer € 79,00
Mirena en Kyleena: ongeveer € 175,00                                                                                                                                                                   
De zorgverzekeraar vergoedt in de meeste gevallen* wel de plaatsing van het spiraal maar niet de nacontrole, deze moet je dus zelf betalen. De kosten hiervoor bedragen 40 euro.

*Informeer naar de kosten bij je verzekering, het kan zijn dat de spiraal niet of maar gedeeltelijk vergoed wordt. Mocht dit zo zijn dan zullen de kosten van 61,50 euro bij jou in rekening worden gebracht (dit kan het geval zijn bij DSW, Stad Holland, de Amersfoortse en Ditzo)

Anticonceptie

Ook voor anticonceptie kun je bij ons terecht. 

Nu aanmelden »