Poliklinisch bevallen

Je kunt er ook voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Er is dan geen medische noodzaak, je vindt het gewoon prettiger om in het ziekenhuis te bevallen. De bevalling wordt door ons begeleid en er is geen gynaecoloog of kinderarts aanwezig. Afhankelijk van zorgverzekering en/of aanvullende verzekering kan er voor de poliklinische bevalling een eigen bijdrage van 200 tot soms 400 euro worden gerekend.

Wij doen poliklinische bevallingen in drie ziekenhuizen:

Bij een poliklinische bevalling zul je een groot deel van je bevalling thuis doorbrengen. Het ziekenhuis biedt veelal geen hotelfunctie om je baring daar geheel door te brengen. Dit betekent dat wij je gedurende het eerste deel van je baring thuis zullen onderzoeken. Wij vinden het daarvoor noodzakelijk dat je vanaf 37 weken thuis op de slaapkamer een beetje werkruimte voor ons maakt, je bed omhoog hebt (minimaal 80 cm van de grond tot de bovenrand matras) en het kraampakket en een emmer met vuilniszak klaar hebt staan. Voor meer info over de voorbereidingen, klik hier.

Afhankelijk van de snelheid en het verloop van de baring ga je met ongeveer 4-5 cm ontsluiting naar het ziekenhuis. Wij bellen dan voor jou naar het ziekenhuis met de vraag of er een verloskamer beschikbaar is. Zoja, dan ga je met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Zoniet, zullen wij in overleg met jou een ander plaats zoeken om te bevallen. Wij gaan soms direct mee, soms ook niet, dit is afhankelijk van de situatie.

Indien er een complicatie of een verhoogd risico optreedt bij de bevalling zijn wij genoodzaakt om de zorg over te dragen aan een verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis. Er is dan sprake van een medische indicatie. Als je op dat moment nog thuis bent kun je zelf bepalen naar welk ziekenhuis je wil. Wij zullen voor jou dat ziekenhuis bellen en vragen of er plaats is en vervolgens de overdracht regelen.

Na de bevalling in het ziekenhuis is het soms mogelijk om nog enkele uren op de kraamafdeling te verblijven als er plaats is. Vaak ga je echter rechtstreeks vanaf de verloskamer direct naar huis, ook 's nachts.

Wat neem je mee naar het ziekenhuis:

  • Je map met daarin onze zwangerschapsgegevens
  • Ziekenhuispasje/legitimatie
  • Groot lekker zittend T-shirt voor de bevalling, pantoffels/slippers, toiletspullen en babykleertjes
  • Maxi-Cosi
  • Oplader van je telefoon
  • Muntje €0,50 of €1,- voor de rolstoel

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden delen wij elke maand een blog waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze laatste blog