Adviezen tijdens je zwangerschap

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden om een "gezonde" zwangerschap delen we graag een aantal adviezen. De adviezen stimuleren de natuurlijke ontwikkeling van het ongeboren kindje op een positieve manier. 

Adviezen voor voeding tijdens de zwangerschap

  • Tijdens de zwangerschap is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Maak zoveel mogelijk gebruik van verse ingrediënten.
  • Veel drinken is belangrijk: zo’n 2-3 liter per dag. Beperk het drinken van koffie. 
  • Lijnen wordt afgeraden.
  • Vitamines en mineralen zitten veel in verse groenten en fruit, was deze wel goed voor gebruik.
  • Rauw vlees en orgaanvlees kun je beter niet eten.
  • Vis is gezond, maar het moet wel vers zijn (dus of diepgevroren of bij een viswinkel). In vis zitten vetzuren die belangrijk zijn voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. Het voedingscentrum raadt zwangeren vrouwen aan niet meer dan twee keer per week vette vis te eten omdat er ook schadelijke dioxinen in vis zitten. Het wel eten van vis, is dus beter dan het niet eten. Als je je maar houdt aan de beperking van niet meer dan twee keer per week.
  • Producten gemaakt van rauwe melk mag je niet eten. (Kazen gemaakt van gesteriliseerde of gepasteuriseerde melk mag je gewoon eten, alleen de kazen van rauwe melk niet. Dit staat op de verpakking: ‘au lait cru’)
  • Voor verdere voedingstips: klik hier.

Toxoplasmose

Deze parasiet kan voorkomen in rauw vlees. Maar ook in uitwerpselen van katten. Wees dus voorzichtig met schoonmaken van kattenbak en met het werken in de tuin. Draag handschoenen en na afloop goed handen wassen.

Vitamine D

Voor zwangeren geldt het advies om extra vitamine D te nemen (10 microgram). Vitamine D is nodig om calcium uit je voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Wanneer je voldoende gevarieerd eet, zijn vitaminepreparaten tijdens de zwangerschap niet nodig. Als je ze toch wil slikken, zijn ze verkrijgbaar bij apotheek en drogist speciaal voor de zwangerschap.

Stop met roken

Roken heeft een bewezen nadelig effect op de doorbloeding van de placenta en daarmee dus ook op de zuurstofvoorziening van de baby. Kinderen worden daardoor vaker geboren met een (te) laag geboortegewicht. Ook het risico op het voortijdig breken van de vliezen, een vroeggeboorte, en het loslaten van de placenta is groter. Tevens is er een grotere kans op wiegendood en zijn kinderen tijdens eerste levensjaren vaker ziek, met name klachten m.b.t. de luchtwegen. Stop met roken als je zwanger bent en probeer dit, als je partner ook rookt, samen! In de zwangerschap en na de geboorte heeft een rokerige omgeving ook een nadelige invloed. Een betere reden dan je eigen kind om te stoppen met roken is er niet! Meer lezen? Kijk op rokeninfo.nl of ikstopnu.nl

Stop met het gebruik van drugs

Effecten van druggebruik tijdens de zwangerschap zijn soms tot op late leeftijd nog bij het kind te zien. Het kind kan achterstand vertonen op het gebied van intelligentie, emoties en motoriek, maar ook van sommige lichamelijke afwijkingen kan het kind zijn hele leven last blijven houden. Gebruik in zwangerschap van zowel hard- als softdrugs word daarom sterk afgeraden. Meer lezen? klik hier

Stop met het drinken van alcohol

Tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt gebruik van alcoholhoudende dranken afgeraden. Meer lezen? klik hier

Infectieziekten

Kom je in aanraking met kinderziekten als rode hond, waterpokken, vijfde ziekte of cytomegalie-virus (CMV) in je zwangerschap neem dan contact op met ons of met je huisarts. Belangrijk is om te weten of je deze ziekte al eens hebt doorgemaakt of dat je er voor bent ingeënt. Meld het ook bij je volgende bezoek aan ons.

Medicijnen

Paracetamol is de enige pijnstiller die je mag gebruiken in de zwangerschap. Ook homeopathische middelen kunnen schadelijk zijn. Het gebruik van bijvoorbeeld Valeriaan, St. Janskruid en vochtafdrijvende thee raden wij ten zeerste af.
Voor verdere vragen op het gebied van medicijnen in de zwangerschap kan je terecht bij de apotheek. Overleg bij gebruik van medicatie met je huisarts en/of met ons of hiermee doorgegaan of begonnen kan worden.

Sport

Sporten mag je in principe de hele zwangerschap, zolang dit nog prettig voelt. Sterker nog, het is zelfs goed voor je! Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer je een stapje terug moet gaan doen. Kijk wel uit voor gevaarlijke sporten zoals paardrijden, kickboksen en skiën. Het risico dat je valt of gewond raakt is bij deze sporten groter. Duiken mag niet in de zwangerschap.

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs