Wat te regelen in de zwangerschap?

De kraamzorg

Voor hulp tijdens (bij een thuisbevalling) en na de bevalling moet de kraamzorg al in de
zwangerschap afgesproken worden. Doe dit bij voorkeur voor de vierde maand. Je bent vrij om te kiezen welke kraamzorg je wil. Kijk naar de voorwaarden van je verzekering wat er vergoed wordt van de kraamzorg.

Vanaf (waarschijnlijk) begin 2023 is het mogelijk om kraamzorg te onvangen van ons eigen kraamzorg bureau 'Kraamzorg-Rijswijk'. Je kunt je nog niet aanmelden maar houd onze social media in de gaten.

Het kraampakket

Vraag een kraampakket aan bij je zorgverzekeraar. Als je aanvullend bent verzekerd, krijg je dit vergoed; zoniet dan kun je dit pakket ook online kopen of bij de Thuiszorgwinkel, Prenatal of bij een drogist.

Een zwangerschapscursus

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Dit kan door middel van het volgen van een zwangerschapscursus met en zonder partner. Het cursusaanbod is breed, variërend van een borstvoedingscursus, haptonomie tot zwangerschapsgym. Klik hier voor meer informatie.

Erkenning 

Erkenning van de baby is nodig wanneer de ouders niet zijn getrouwd, maar het kind wel de achternaam van de vader zal krijgen. Om het kind te kunnen erkennen moeten jullie samen tijdens de zwangerschap naar de afdeling burgerzaken van je woonplaats om de akte van erkenning te ondertekenen. Het ouderlijk gezag kun je na de bevalling laten vastleggen.

Een ziekenhuisbevalling

Wanneer je in het Reinier de Graaf ziekenhuis wil gaan bevallen, moet je in het bezit zijn van een pasje. Wanneer je deze nog niet hebt, kun je ze laten maken in de centrale hal van het hoofdgebouw.
In het HAGA Geboortehotel kun je dagelijks rondgeleid worden maar je moet wel even van te voren bellen.

Klik hier voor meer informatie over poliklinisch bevallen.

Voorbereiding thuis

Vanaf 37 weken zwangerschap moet je bed op hoogte zijn, óók als je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen. Het bed hoort minimaal 80 cm hoog te zijn als ideale werkhoogte voor de verloskundige en de kraamverzorgster. Bedverhogers (klossen) kun je lenen bij de uitleen van de Thuiszorgwinkel. Ook als je niet thuis bevalt, moet je deze verhogers in huis hebben. Het is verstandig een ziekenhuiskoffertje klaar te zetten, ook bij een geplande thuisbevalling. Kijk hier voor meer informatie.

Tip: oefen alvast eens met het plaatsen van de maxi cosi in de auto; dit is lastiger dan je denkt!

Borstvoeding

Indien je borstvoeding wil gaan geven, raden wij je aan je goed voor te bereiden door middel van het lezen van boeken hierover of bijvoorbeeld een cursus te volgen. Ook in de boeken- en de linklijst op onze site is informatie te vinden. Voor meer informatie, klik hier.

Kinderdagverblijf

Wanneer je graag wil dat je kind naar een kinderdagverblijf gaat na je verlofperiode moet je dit al vroeg in de zwangerschap regelen. Soms is er sprake van wachtlijsten. Kijk op internet voor adressen.

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden delen wij elke maand een blog waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze laatste blog