Wat te regelen tijdens en na zwangerschap?
De kraamzorg
Voor hulp tijdens (bij een thuisbevalling) en na de bevalling moet de kraamzorg al in de
zwangerschap afgesproken worden. Doe dit bij voorkeur voor de vierde maand. Organisaties waar wij onder andere mee samenwerken zijn Naviva Kraamzorg (vroeger Careyn Kraamzorg), Bureau Klasse Kraamzorg en Kraamzorg Nu. Als aanstaande ouders ben je geheel vrij in deze keuze.
Het kraampakket
Vraag een kraampakket aan bij je zorgverzekeraar. Als je aanvullend bent verzekerd, krijg je dit vergoed; zoniet dan kun je dit pakket ook kopen bij de Thuiszorgwinkel, Prenatal of bij een drogist.
Een zwangerschapscursus
Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Dit kan doormiddel van het volgen van een zwangerschapscursus met en zonder partner. Het cursusaanbod is breed, variërend van een borstvoedingscursus, haptonomie tot zwangerschapsgym. Klik hier voor meer informatie.
Erkenning en ouderlijk gezag
Erkenning van de baby is nodig wanneer de ouders niet zijn getrouwd, maar het kind wel de achternaam van de vader zal krijgen. Om het kind te kunnen erkennen moeten jullie samen tijdens de zwangerschap naar de afdeling burgerzaken van je woonplaats om de akte van erkenning te ondertekenen. Het ouderlijk gezag kun je na de bevalling laten vastleggen.
Een ziekenhuisbevalling
Wanneer je in het Reinier de Graaf ziekenhuis wil gaan bevallen, moet je in het bezit zijn van een pasje. Wanneer je deze nog niet hebt, kun je ze laten maken in de centrale hal van het hoofdgebouw.
In het HAGA Geboortehotel kun je dagelijks rondgeleid worden maar je moet wel even van te voren bellen.
Klik hier voor meer informatie over poliklinisch bevallen.
Voorbereiding thuis
Vanaf 37 weken zwangerschap moet je bed op hoogte zijn. Het bed hoort minimaal 80 cm hoog te zijn als ideale werkhoogte voor de verloskundige en de kraamverzorgster. Bedverhogers (klossen) kun je lenen bij de uitleen van de Thuiszorgwinkel. Ook als je niet thuis bevalt, moet je deze verhogers in huis hebben. Het is verstandig een ziekenhuiskoffertje klaar te zetten, ook bij een geplande thuisbevalling. Kijk hier voor meer informatie.
Tip: oefen alvast eens met het plaatsen van de maxi cosi in de auto; dit is lastiger dan je denkt!
Borstvoeding
Indien je borstvoeding wil gaan geven, raden wij je aan je goed voor te bereiden door middel van het lezen van boeken hierover of bijvoorbeeld een cursus te volgen. Ook in de boeken- en de linklijst op onze site is informatie te vinden. Voor meer informatie, klik hier.
Kinderdagverblijf
Wanneer je graag wil dat je kind naar een kinderdagverblijf gaat na je verlofperiode moet je dit al vroeg in de zwangerschap regelen. Soms is er sprake van wachtlijsten. Kijk op internet voor adressen.