Echo's tijdens je zwangerschap

De "ontmoeting" met je ongeboren kindje, een spannend en speciaal moment. We horen vaak een moment waarop het voor aanstaande vaders tastbaarder wordt. Met een echoscopie wordt doormiddel van geluidsgolven jullie kindje in de buik zichtbaar. Tijdens jouw zwangerschapsperiode worden verschillende echo's aangeboden. Er zijn twee manieren, een inwendige en uitwendig echo. Een inwendige echo wordt vaker gebruikt in een prille zwangerschap, omdat het een beter beeld van het ongeboren baby'tje geeft. Alle echo's vinden plaats in onze eigen verloskundigenpraktijk. 

Intacte zwangerschapsecho

De allereerste echo is tijdens de eerste controle, de intact zwangerschapsecho. Tijdens deze echo wordt gekeken of het hartje van jullie kindje klopt. 

De termijnecho

De termijnecho vindt plaats tijdens de tweede controle afspraak, tussen week 10 en week 12 van de zwangerschap. Tijdens de termijnecho wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Jullie kindje wordt opgemeten en je krijgt een aantal mooie echo foto's mee om te laten zien aan familie en vrienden. 

20-weken echo

De 20-weken echo, ook wel het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd, vindt plaats tussen week 18 en week 22 van jouw zwangerschap. Deze echo wordt uitgevoerd door speciaal daarvoor geschoolde echoscopisten. 

Liggingsecho

Dan heb je tegen het einde van je zwangerschap, om en nabij week 35, nog een liggingsecho. Tijdens deze echo wordt de ligging van jouw kindje bekeken. 

Extra echo's

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor extra echo's, dit is een echo op indicatie. Deze echo's worden op advies van de verloskundigen ingepland.

Kijk hier voor meer informatie over de verschillende echo's.

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden delen wij elke maand een blog waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze laatste blog