De hielprik

Op of na de vierde dag doet één van ons tijdens de visite de hielprik bij de baby. We nemen dan wat bloed af uit de hiel van de baby en sturen dat op naar een speciaal laboratorium. Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. Het gaat om onder andere schildklierafwijkingen, een ziekte van de bijnier, een bloedziekte (sikkelcelziekte) en een aantal stofwisselingsziekten. De meeste daarvan zijn erfelijk. Ook wordt gekeken naar dragerschap van bepaalde ziektes. Ze komen gelukkig niet vaak voor. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel te voorkomen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. 

Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvang je geen bericht. Er zijn dan geen bijzonderheden gevonden. Blijkt uit het onderzoek dat je kind misschien een aangeboren ziekte heeft, dan ontvang je wel bericht over de uitslag. Dat gebeurt binnen drie weken na de hielprik. Je kunt dan contact met ons opnemen om de verdere gang van zaken te bespreken.

Aan het einde van de zwangerschap ontvang je van ons een folder met meer informatie over de hielprik. Wil je nu al meer weten? klik hier

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs

Anticonceptie

Ook voor anticonceptie kun je bij ons terecht. 

Nu aanmelden »