Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt vaker voor dan je denkt. Een op de vijf zwangere vrouwen verliest bloed in de eerste twaalf weken. Twijfel je over het bloedverlies mag je altijd je verloskundige bellen. Er zijn verschillende oorzaken van bloedverlies. Er zijn onschuldige bloedingen, maar bloedverlies kan ook een teken zijn van een miskraam.

 

Bloedverlies in het begin van je zwangerschap

Onschuldige bloedingen kunnen o.a. veroorzaakt worden door bijvoorbeeld de innesteling, innestelingsbloeding. Door gemeenschap, aambeien of door een poliep of een ontsteking. Wanneer je al een echo hebt gehad en je hebt het hartje van je ongeboren kind zien kloppen is de kans groot dat je met een “onschuldige” bloeding te maken hebt.

Bloedverlies door een miskraam

Heb je nog geen echo gehad of een echo waarop er nog geen kloppend hart te zien was, is er 50% kans op een miskraam. Bij een miskraam ervaar je naast (veel) bloedverlies vaak een menstruatie-achtige pijn. De meeste miskramen komen voor in de eerste tien weken van een zwangerschap, maar latere miskramen komen ook voor. Het is daarom belangrijk dat je bij ruim bloedverlies contact met je verloskundige opneemt om de situatie te bespreken. Het krijgen van een miskraam is een erg verdrietige situatie, we schreven al eens over de emotie achter een miskraam.

Onderzoek bij bloedverlies vroeg in je zwangerschap

Bij bloedverlies vroeg in de zwangerschap kunnen we besluiten aan de hand van een inwendig onderzoek of echoscopisch onderzoek de baarmoeder, baarmoedermond en zwangerschap controleren. Bij ruim bloedverlies controleren we ook je Hb. 

 

Bloedverlies in een gevorderde zwangerschap

Bloedverlies in het tweede of derde trimester kan verschillende oorzaken hebben. Het is niet altijd te achterhalen waarom je bloedverlies hebt. Het bloedverlies is mogelijk afkomstig door bloedingen vanuit de placenta of bloedvaten die dicht bij de baarmoedermond liggen. In alle gevallen van bloedverlies in een gevorderde zwangerschap is het raadzaam je verloskundige op de hoogte te stellen.

Andere oorzaken voor het optreden van bloedverlies kunnen zijn:

  • Het begin van je bevalling (tijdens de bevalling is het normaal om wat slijmerig rood bloed te verliezen). Ben je bijna uitgerekend dan is bloedverlies in deze vorm niet erg en hoort bij de bevalling.
  • Een gesprongen vaatje in de baarmoeder of een bloedend vaat je aan de rand van de placenta.
  • Een laag liggende placenta
  • Loslating van de placenta (gaat vaak gepaard met hevige pijn in de onderbuik. Je buik voelt gespannen aan).
  • Oorzaak onbekend. Vaak blijft de oorzaak onbekend.

Afhankelijk van de oorzaak vindt er verder onderzoek plaats en een eventuele behandeling. In alle gevallen word je voor het onderzoek en de behandeling overgedragen aan een gynaecoloog in het ziekenhuis. Bij onderzoeken kun je o.a. denken aan een inwendig onderzoek, vanaf 24 weken een CTG (hartfilmpje), algemene controles (bloeddruk, temperatuur en pols), een bloed onderzoek, echoscopisch onderzoek of observatie (opname).

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »