De emotie achter een miskraam

Het is een gegeven feit dat iedere zwangere vrouw het risico loopt een miskraam te krijgen. In onze tijd is het gelukkig geen taboe meer om daarover te praten en is er vooral meer begrip voor de emotie achter aan miskraam.

Wanneer spreken we over een miskraam? Een miskraam is een geboorte tot 16 weken zwangerschap, daarna spreken we over een ontijdige geboorte of een vroeggeboorte. Hoewel een miskraam kan voorkomen tot 16 weken, ontstaan de meeste miskramen voor week 12 van de zwangerschap.

In de eerste 12 weken van een zwangerschap ontwikkelt de foetus zich in een razend tempo. Wanneer er in deze periode, de aanlegperiode, iets misgaat loopt dat vaak uit op een miskraam. Hoe priller de zwangerschap hoe groter is de kans op een miskraam. Dat verschil van 12% in de eerste 6 weken, 10% in de drie daarop volgende weken en 8% in de weken 10, 11 en 12. Tussen week 12 en week 16 is de kans nog tussen de 5 en 8% en vanaf week 16 is de kans vele malen minder.

Jij hoort bij de “1 op de 10 vrouwen”…

Percentages vallen weg, wanneer je zelf 1 op de 10 vrouwen bent of bij de 8% hoort, omdat je in week 10 een miskraam hebt gehad. Emotioneel genoeg, en dat wordt nog wel eens onderschat.

Het krijgen van een miskraam kan je emotioneel schaden. Het moment dat jij je zwangerschap ontdekt is een heugelijk moment. Je bent blij met een positieve test en wordt daarin gesteund door je partner. Jullie praten al over babynamen, je fantaseert over de babykamer of kijkt stiekem al naar wat leuke geboortekaartjes. Ongedwongen dringen er van allerlei gedachten binnen en zie je uit naar het moment om het familie, vrienden en bekenden te vertellen.

Maar dan gaat het mis, en daarmee komt een einde aan wat je zo ontzettend blij maakt. Heel waar, maar wat ontzettend confronterend als dat je overkomt. Want het overkomt je, je kunt er veelal niets aan doen. Je deelt het met je partner, maar deel je dit ook met je omgeving? Ze wisten nog niets van jouw zwangerschap en je zag zo uit naar hun gezichten op het moment van vertellen. Als je deze miskraam met hen deelt dan weten ze ook van een gewenste zwangerschap. Gaan ze dan om een volgende zwangerschap vragen of je extra in de gaten houden? Aan de andere kant heb je behoefte aan een arm die je even troost of iemand die uitspreekt aan je te denken… Je bent verdrietig om je miskraam en dan ook nog deze gedachten, dat mogen we emotionele schade noemen.

En dan?

Iedere zwangere vrouw die een miskraam heeft gehad reageert er anders op. Voor de ene zwangere valt het veel zwaarder dan voor een andere zwangere vrouw. Waar jij misschien maanden nodig hebt, denkt een ander aan een volgende zwangerschap. Let wel, er is geen boek waarin beschreven staat hoe je een miskraam kunt of moet verwerken. Dat doet ieder op haar eigen manier. Jij dus ook! Er is geen goed of fout, jij verwerkt het zoals het komt.

Naast emotie kan je ook een mate van onzekerheid opmerken. Helemaal wanneer je ontdekt weer zwanger te zijn. Dan spreek je al snel je hoop uit: “Ik hoop dat deze zwangerschap niet uitloopt op een miskraam.” En wanneer een volgende zwangerschap (na een miskraam) even op zich laat wachten of een langere periode uitblijft gaat het vast eens door je heen: “Kan ik wel zwanger worden?” Spreek je onzekerheid uit tegenover een verloskundige of tegenover je partner of naaste familie. Bedenk wel dat een miskraam geen directe aanleiding is voor een volgende miskraam of onvruchtbaarheid.

Wanneer jij en je partner er aan toe zijn, mag je zonder “zorgen” denken aan een volgende zwangerschap.

Als verloskundigen adviseren wij er één menstruatieperiode tussen te laten. Zowel lichamelijk als geestelijk kan je dit helpen om er “ontspannen” in te staan.

Het verwerken van meerdere miskramen

Verdriet verwerken is een persoonlijke aangelegenheid. Wij hebben helaas geen medicijn tegen verdriet, maar als verloskundigen kunnen we je wel steunen in wat je doormaakt. Bij het ontstaan van meerdere miskramen gaat de emotie en onzekerheid een steeds grotere rol spelen. Je kan spanning opmerken in je lichaam, je relatie of huwelijk kan een “deukje” oplopen en jij kan je heel eenzaam gaan voelen. Het verwerken van meerdere miskramen is dus erg belangrijk, ook wanneer jij je wel goed staande kan houden.

Als verloskundigenpraktijk adviseren wij iemand in vertrouwen te nemen, iemand waarmee jij je gevoel kan delen. Dat kan een huisarts zijn, een verloskundige, je partner, vader of moeder, een goede vriend of vriendin of misschien een lotgenoot op een forum of uit jouw netwerk. Er over praten is geen schande, maar helpt in een goede verwerking.

Tot slot

Probeer jezelf te voorzien van feitelijk informatie rondom een miskraam, ga niet teveel lezen op websites waarvan de bron niet helder of te vertrouwen is. Ben je opzoek naar steun of meer informatie, neem gerust contact op met onze verloskundigenpraktijk. Als verloskundigen helpen we je graag aan de juiste informatie, kunnen we een consult inplannen om eens verder te praten of je doorverwijzen naar deskundige hulpverleners.

Als jij de lezer bent die één of meerdere miskramen te verwerken heeft, dan wensen we je heel veel sterkte toe!

 

Aanmelden

Bel op werkdagen tijdens openingstijden  naar de assistenteom een afspraak te maken voor een kinderwensconsult

Naar contact »

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs