Zwangerschapsdementie, warrig en vergeetachtig tijdens je zwangerschap

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met zwangerschapsdementie. Een vervelende bijkomende kwaal die vaak al optreedt in het eerste trimester van je zwangerschap. Je voelt je warrig, kan je moeilijk concentreren en bent vergeetachtig.

Geen concentratie om een boek te lezen, waar je ze voorheen verslond. Je werk, je kan je moeilijk concentreren op de taken die je moet uitvoeren of je vraagt je bijna dagelijks af: “heb ik de deur wel of niet op slot gedaan?” Heel herkenbaar voor veel zwangere vrouwen, maar hoe komt het en gaat het weer over?

Maar waar komt het door: zwangerschapsdementie?

Er zijn verschillende oorzaken voor zwangerschapsdementie.

Hormoon Progesteron

Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap een grote hoeveelheid progesteron aan.  Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je hersenen minder of trager actief zijn. Vooral op het deel van de hersenen waar herinneringen worden opgeslagen en worden opgehaald.

Dit heeft ook effect op je concentratievermogen. Je reageert langzamer op de dingen die om je heen gebeuren en je kan lastige gebeurtenissen moeilijker verwerken. Het vermogen om een eenvoudige ruzie, tussen je kinderen, te sussen kan even ontbreken. Dat uit zich vervolgens in een boze mama die schreeuwt: “en nu is het klaar”, omdat de ruzie voortduurt. Even later heb je spijt en denk je vast, “kon ik dat niet anders aanpakken?” Nee, op dat moment lukte het je niet.

Het is goed om op dergelijke momenten een (menselijke) hulplijn in te schakelen. Een time-out voor je kinderen is ook een time-out voor jezelf. In die tijd kunnen zij en jij nadenken over de oplossing. Of je besteed het even uit aan iemand anders die op dat moment in huis of in de buurt is en wel het vermogen heeft om er goed op te reageren.

Minder slaap

Vermoeidheid heeft ook een grote invloed op vergeetachtigheid of je concentratievermogen. Veel zwangere vrouwen slapen slechter tijdens hun zwangerschap. Sommigen alleen het eerste en laatste trimester, andere vrouwen hun gehele zwangerschap. Slaap zorgt ervoor dat jij geestelijk en lichamelijk oplaadt. Een gebroken of onrustige nachtrust verstoort die “oplaadtijd”. Hoe minder oplaadtijd, hoe minder energie en dat zorgt er weer voor dat jouw geheugen je in de steek laat.

Vergeet niet dat lichamelijke vermoeidheid er ook voor zorgt dat jij je minder kunt concentreren op de dingen die je nog wil ondernemen. Vooral pijn kan een grote stoorzender zijn. Het is dus helemaal geen slecht idee om, wanneer mogelijk, overdag even een half uurtje te rusten (lees: slapen, liggen of een lekker warm bad nemen). Deze reset kan je goed gebruiken.

Je bent vooral bezig met de komst van je baby

De komst van een baby brengt heel wat veranderingen met zich mee. Het is dus helemaal niet raar dat je vooral daar mee bezig bent. Een babyuitzet, de babykamer, babynamen, kraamzorg regelen, kinderopvang regelen, last van andere zwangerschapskwaaltjes, de 20-weken echo en ga zo maar door.

Je gaat in de loop van je zwangerschap je prioriteiten verleggen. Een beetje nestelen, je mentaal voorbereiden op de komst van jouw baby. Dat zorgt ervoor dat je minder denkt aan bijvoorbeeld je werk, minder zin hebt in het onderhouden van je sociale contacten of soms wat afwezig kan zijn tijdens een gesprek.

Het maken van een to-do-lijstje of een middagje (online) babyspullen shoppen kan je wellicht helpen.

Vitamine: choline

Choline is nodig voor de aanmaak van acetylcholine (zorgt ervoor dat je snel kunt denken en reageren, analytisch sterk bent), een neurotransmitter die betrokken is bij je geheugenvorming. Tijdens jouw zwangerschap speelt deze stof ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen van jouw kindje. Je moet het dus delen 😊.

Dit delen heeft gevolgen voor jouw geheugencapaciteit. Acetylcholine aanmaak kun je via je voeding verhogen door onderstaande voedingsmiddelen meer aan je menu toe te voegen. Met name zuivel, eieren (pas op geen rauwe eieren), bonen en peulvruchten, volle granen, en zaden (pompoenzaden, sesamzaad, walnoten) zijn rijke bronnen.

Zwangerschapsdementie komt en gaat

In tegenstelling tot dementie, richt zwangerschapsdementie geen schade aan in je hersenen. Zwangerschapsdementie is echt iets wat hoort bij je zwangerschap. Het treedt al op in het eerste trimester. Tussen het eerste en tweede trimester kan het nog wat erger worden. Gelukkig gaat het ook vanzelf weer over. Wanneer verschilt per vrouw. Er zijn vrouwen die na hun zwangerschap nog een periode last hebben van concentratieproblemen of erg vergeetachtig zijn. Hier telt ook, negen maanden op – negen maanden af. Na die periode kunnen de meeste vrouwen stellen dat hun “zwangerschapsdementie” over is.

Een paar tips die je kunnen helpen bij zwangerschapsdementie:

  • Schrijf dingen op, in je agenda of maak to-do-lijstjes.
  • Neem extra rustmomenten, power-napjes.
  • Vraag hulp, bijvoorbeeld van je partner. Hulp bij het onthouden van belangrijke zaken of bijvoorbeeld bij het sussen van een kinderruzie 😉.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Zo voorkom je stress.
  • Pas je voedingspatroon aan en voeg eerder genoemde voedingsmiddelen toe.

En ben je het even vergeten, wat zwangerschapsdementie is? Lees onze blog gerust nog eens 😊.

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »