Het consultatiebureau en wat je erover moet weten

Het consultatiebureau (cb) kan op verschillende manieren op de hoogte worden gesteld van de geboorte van jouw kindje. Dit kan via de overheid gaan: na het aangeven van de geboorte in jouw gemeente staat hij of zij geregistreerd. Het consultatiebureau wordt automatisch op de hoogte gesteld van deze registratie.

Het kan ook zo zijn dat het consultatiebureau graag een geboortemelding ontvangt vanuit het kraambed. Het consultatiebureau stuurt n.a.v. de melding of aangifte een uitnodigingsbrief voor de gehoortest. De test vind ongeveer twee weken na de bevalling plaats op het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige van het cb belt ook om een huisbezoek af te spreken, bij een eerste kindje. Bij een tweede of volgend kindje kan dit een telefonische afspraak betreffen. Het hielprikje wordt in onze regio door de verloskundigen zelf gedaan.

In andere regio’s kan dat anders zijn. Zo zijn er ook regio’s waar de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau in de kraamweek aan huis komt voor de hielprik en de gehoortest.

Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op verschillende aandoeningen. Je krijgt alleen bericht wanneer de uitslag van het bloed niet goed is. De uitslag van de gehoortest krijg je direct.

Bezoek van de jeugdverpleegkundige, aan huis

Wanneer je afscheid hebt genomen van de kraamzorg en de zorg van de verloskundige aan huis, dan kan je nog een bezoek van de jeugdverpleegkundige verwachten (bij een eerste kindje). Vaak in de tweede week of iets later. De jeugdverpleegkundige komt nu voor de intake van jouw pasgeboren baby. Het is een uitgebreide kennismaking en je krijgt uitleg over de rol van het consultatiebureau. Het groeiboekje (waarin ze de ontwikkeling van jouw baby vastleggen) is onlangs vervangen door digitale registratie. Via een digitale omgeving kan jij de ontwikkeling van jouw kindje inzien, afspraken inzien/ wijzigen of annuleren.

Tip: vind je het nog steeds leuk om voor jezelf en jouw kindje iets op papier te hebben dan kan je uiteraard zelf een groeiboekje maken (met bijvoorbeeld een leuk notitieboekje van de Hema of Action). Je kunt vragen of ze daar de groei van jouw kindje in willen bijhouden. Zelf kan je er leuke verhaaltjes bijschrijven en foto’s bij plakken.

Je krijgt ook uitleg over de bezoekjes aan het bureau en het inloopspreekuur. De verpleegkundige zal jouw kindje voor het eerst (na de kraamweek) wegen, zijn of haar lengte en de hoofdomtrek meten. Best even spannend hoe jouw kindje het heeft gedaan in zijn of haar tweede week.

Een huisbezoek van de jeugdverpleegkundige of de werkwijze van het cb kan per regio verschillen.

Op naar het consultatiebureau

Als jouw kindje vier weken oud is staat zijn of haar eerste bezoek (na het bezoek van de gehoortest) aan het consultatiebureau gepland. Je hebt dan een afspraak met de arts van het consultatiebureau. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van jouw kindje en je bespreekt de groeicurve. De arts bekijkt o.a. de stand van de heupjes, laat jouw kindje een lichtje volgen met de oogjes en bij jongetjes kijken ze of de balletjes (nog steeds) zijn ingedaald. Je zult wat vragen beantwoorden, over bijvoorbeeld het drinkgedrag, zijn of haar ontlasting, huilmomentjes, slaapmomenten en ze vragen naar de toestand van jou als moeder. Men zal ook vragen of je gaat deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma.

Een bezoek aan het consultatiebureau stelt jou ook in de gelegenheid om vragen te stellen. Vragen m.b.t. de ontwikkeling van jouw kindje. Het is goed om daar voor je bezoek al over na te denken. Je kunt eventuele vragen opschrijven in het zelfgemaakte groeiboekje, zo voorkom je dat je de vragen vergeet te stellen.

Het tweede bezoek aan het consultatiebureau

In de maand volgend op jouw eerste bezoek, volgt het tweede bezoek. Opnieuw wordt jouw kindje gewogen en gemeten en bespreek je hoe het is verlopen de afgelopen weken. Daarnaast zal het zijn of haar eerste inentingen krijgen. Vergeet tijdens dit bezoek niet de vaccinatiekaart die je per post hebt ontvangen. Deze kaarten gebruikt men om te registreren dat jouw kindje is ingeënt en welke inentingen hij of zij heeft gehad.

Vervolgafspraken aan het consultatiebureau

Tot zes maanden bezoek je het bureau ongeveer een keer per maand. Daarna eens per twee of drie maanden, tot de veertiende maand. Daarop volgende afspraken zijn rond het derde levensjaar en de laatste rond het vierde levensjaar. Vanaf 4 jaar neemt de schoolarts het over. 

In de tussenliggende periodes mag je altijd contact opnemen met het consultatiebureau. Je mag ook gebruikmaken van het inloopspreekuur.

De bezoeken aan het bureau zijn gratis. Een bezoek aan het consultatiebureau is niet verplicht, maar raden wij wel van harte aan. Het geeft je als moeder een goed en fijn gevoel wanneer het goed mag gaan met jouw kindje. Een deskundige van het consultatiebureau kan daarin een belangrijke rol spelen. Een verpleegkundige of arts is er niet om jou op je plek te zetten (die ervaringen lezen we helaas ook), maar om samen met jou als moeder het welzijn van jouw kind waar te nemen.

Wat neem je mee naar het consultatiebureau

Wanneer je het consultatiebureau bezoekt is het goed om de volgende dingen altijd in je tas te hebben:

  • Omslagdoek
  • Extra luiers
  • Billendoekjes
  • Vaccinatiekaarten
  • Eventueel een speen of knuffel (helemaal wanneer ze een vaccinatie krijgen)
  • Het groeiboekje

Anticonceptie

Ook voor anticonceptie kun je bij ons terecht. 

Nu aanmelden »

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs