Wanneer voel je de baby bewegen?

De eerste schopjes, je kan niet wachten om ze te voelen. Wanneer je zwanger bent wacht je in spanning de eerste voelbare bewegingen van jouw kindje af. Een bijzondere ervaring.

In een volgende zwangerschap worden voelbare bewegingen veelal eerder opgemerkt, dan in een eerste zwangerschap. Omdat je als moeder de bewegingen herkent. Vanaf wanneer kan je de baby voelen en hoe voelt dat dan?

De eerste bewegingen van de baby

Na 7 weken zwangerschap kan het kindje in jouw buik gaan bewegen. Dat is goed voor de ontwikkeling van spieren, pezen en ledematen. Zelf merk je daar nog niets van. Tijdens een termijnecho (rond week 10) kan je deze bewegingen met eigen ogen zien. De komende weken worden deze bewegingen meer en nemen ze in kracht toe.

Wanneer voel ik mijn baby?

In het tweede trimester van jouw zwangerschap zien de bewegingen van jouw kindje er heel anders uit. Jouw kindje zwemt van de ene naar de andere kant van de buik, spartelt met de beentjes, zwaait met de armpjes, begint met hikken en gapen en kan zelfs de handjes tot vuisten maken.

Veel vrouwen nemen de eerste voelbare bewegingen waar tussen week 18 en week 20. In een volgende zwangerschap is dat wat eerder, rond week 16. Maar als verloskundigen horen we van genoeg vrouwen dat zij eerder dan week 18 of 16 hun kindje voelen bewegen, maar er zijn ook vrouwen die na week 22 de eerste bewegingen waarnemen. Dit kan te maken hebben met de ligging van de placenta.

Tip: vraag jouw verloskundige eens waar de placenta zit, dan kan je zelf een beetje voorspellen wanneer je de baby gaat voelen.

De momenten dat jij geniet van je rust, kan jouw kindje juist heel actief zijn. ‘s Avonds voor het slapen gaan of ’s morgens bij het wakker worden. Ben je zelf veel in beweging, bijvoorbeeld door veel te wandelen, dan wieg je de baby in slaap en merk je ook minder activiteit.

Wanneer kan mijn partner de baby voelen?

Partners vinden het ook leuk om de schopjes van het kindje te voelen. Dit kan wanneer je de schopjes aan de buitenkant gaat voelen. Wanneer dit is kan erg verschillen. Maar er wordt rekening gehouden met drie tot vier weken nadat jij de eerste bewegingen hebt gevoeld.

Neem samen de tijd om de schopjes te ervaren. Op een rustig moment, bijvoorbeeld net voor het slapen gaan. Het is heel bijzonder om samen de bewegingen van jullie kindje te ervaren.

Hoe vaak moet je de baby voelen?

Vanaf week 28 zou je het kindje elke dag even moeten voelen. Het is goed om daar een bewust moment van te maken. Dat kan je doen door op je rug te gaan liggen en je hand op je buik te leggen. Het kan zijn dat jouw kindje naar jouw hand toe zwemt. Slaperige baby’s moeten eerst wakker gemaakt worden (een beetje duwen aan de zijkant van je buik).

Jouw ervaring kan verschillen met de ervaring van andere vrouwen. Laat je daardoor niet verontrusten. Elke baby is anders en beweegt anders.

Nemen de bewegingen na week 28 af of voel je na week 28 een dag helemaal geen beweging, neem dan gerust contact op met de verloskundigenpraktijk. 

Benieuwd wat jij nog meer in het tweede trimester kan verwachten? Lees dan ook eens onze blog over de verwachtingen van het tweede trimester.

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »