Mijn bevalling wordt ingeleid, wat kan ik verwachten?

Er zijn situaties waarin een verloskundige kan adviseren om jouw bevalling kunstmatig op gang te brengen, inleiden. Vaak is dat wanneer men verwacht dat de situatie van het kindje buiten de baarmoeder gunstiger zal zijn dan daarbinnen. De inleiding vindt plaats in het ziekenhuis, daar worden met medicijnen jouw weeën opgewekt.

Wij vertellen je in de blog over de redenen en wat je kan verwachten.

 

Waarom wordt jouw bevalling ingeleid?

Over tijd zijn; zwangerschapsdiabetes; groeivertraging van de baby; langdurig gebroken vliezen; te hoge bloeddruk als gevolg van je zwangerschap (Zwangerschapshypertensie); ervaringen met vorige zwangerschappen of problemen die zich blijvend voordoen tijdens je zwangerschap.

Allemaal redenen om jouw bevalling in te leiden op een tijdstip waarop de conditie van jouw kindje nog goed is en ze verwachten dat jij nog een normale bevalling kan doorstaan. Een inleiding wordt geadviseerd door jouw eigen verloskundige, een gynaecoloog of klinisch verloskundige. Bij een inleiding word je overgedragen aan een gynaecoloog.

Vaak gaat er al iets aan vooraf en komt het niet geheel als verassing. Anders is dat wanneer je te maken krijgt met acute zorgen tijdens jouw zwangerschap. Dan kan het advies je overrompelen. Bedenk wel dat het advies niet “zomaar” wordt gegeven, er wegen vele factoren mee voordat de verloskundige zorgverlener komt met dit advies.

 

Wat kan je verwachten?

Een rijpe baarmoedermond

Een inleiding is pas mogelijk wanneer je baarmoedermond week is. Om te beoordelen of je baarmoedermond week is doet de verloskundige of gynaecoloog inwendig onderzoek. Als je baarmoedermond niet rijp is en het advies is toch om de bevalling is te leiden, dan zal de baarmoedermond rijp gemaakt worden. Het doel hiervan is een ontsluiting van 2 à 3 centimeter. We noemen dit primen, meer informatie daarover volgt in een andere blog. 

Opwekken van de weeën

Bij het inleiden van jouw bevalling gaan ze weeën opwekken met medicijnen. Hiervoor brengen ze een infuus in met het medicijn oxytocine. Dit medicijn brengt je weeën op gang. De dosering gaat met kleine stapjes omhoog. Voordat ze oxytocine toedienen, breken ze je vliezen. Dit doet men met een heel klein haakje, je voelt dan warm vruchtwater via je vagina naar buiten stromen. Verder voel je daar niets van.

De conditie van jouw kindje

Tijdens de inleiding wordt doormiddel van een CTG de conditie van jouw kindje gemeten. De harttonen van jouw baby, jouw hartslag en de weeën worden gemeten. Meestal gebeurt dat met twee banden om je buik of een mobile CTG. Meer informatie hierover kan je krijgen via jouw verloskundige zorgverlener. 

Het verdere verloop van jouw bevalling

Het verdere verloop is zoals bij een andere bevalling. Jouw weeën worden heftiger en pijnlijker. Sommige vrouwen ervaren een inleiding als een pijnlijkere bevalling, maar geen bevalling is hetzelfde dus het is moeilijk te zeggen of dat klopt. Je hebt de vrijheid om de weeën op te vangen op jouw manier. De uitdrijving, en de geboorte van de moederkoek gebeuren zoals bij iedere andere bevalling. Met een inleiding wordt jouw kindje meestal binnen 24 uur geboren. Een bevalling van een tweede of volgend kind verloopt meestal sneller.

 

Risico’s en complicaties

Er is geen bevalling zonder risico’s of kans op complicaties. Met een inleiding zijn de risico’s of kans op complicaties niet groter. Wel is het noodzakelijk jouw inleiding poliklinisch te laten verlopen onder begeleiding van een gynaecoloog. Je kan nog steeds jouw wensen door middel van een geboorteplan kenbaar maken. Jij moet immers bevallen en dat wil je in een comfortabele omgeving doen waar jouw belangen blijven meewegen. Overleg dit met de verloskundige zorgverlener.

Als het nodig is dat je de controle overgeeft aan een ander dan zal men dat tijdig overleggen en dan zul je daar vooral heel veel baat bij hebben.

 

Contact

Heb je vragen naar aanleiding van onze blog dan mag je altijd contact met ons opnemen of je vragen tijdens je consult met ons bespreken. Wij raden je aan je vragen dan alvast op papier te zetten.

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden schreven wij een aantal blogs waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze blogs