Wat kan ik verwachten in het derde en laatste trimester van mijn zwangerschap?

Het derde trimester van je zwangerschap loopt van week 28 tot aan de bevallingsdatum. In deze periode maakt de baby nog een flinke groeispurt in gewicht, kan jij je eigen tenen niet meer zien en begint jouw zwangerschapsverlof.

De ontwikkeling van jouw baby tijdens het derde trimester

In het derde trimester groeit de baby minder snel in de lengte en veel meer in gewicht. In gewicht kan de baby wel vier keer zo groot worden. Als we het over een gemiddelde lengte hebben mag je uitgaan van 50 cm en het gemiddelde gewicht kan oplopen tot 3400 gram.

De ogenleden zitten niet meer vast en de baby kan zijn of haar ogen weer openen en sluiten. Neusgaten gaan open en het ademhalingsorgaan is volledig ontwikkeld.

De gedragingen van de baby beginnen steeds meer te lijken op een “echte” baby. Het oefent al met zuigbewegingen, zodat het straks aan de borst of uit de fles kan drinken. Ritmische bewegingen kunnen duiden op hik 😊.

Na 37 weken is je baby voldragen en klaar om de buitenwereld te ontmoeten. Dat betekent niet dat het na week 37 niet meer groeit. Je baby komt nog zo’n halve pond per week aan. Meldt de baby zich voor week 37, dan is een thuisbevalling niet raadzaam.

De ontwikkeling van jouw lichaam tijdens het derde trimester

Je zult merken dat lichamelijke activiteiten steeds zwaarden worden. Traplopen voelt als een marathon lopen, je dagelijkse bezoekjes aan de wc worden steeds meer en je kunt je teennagels niet meer lakken zonder te knoeien.

Het einde van jouw zwangerschap is in zicht. Had je in het tweede trimester energie over, dan kun je die nu goed gebruiken. Je onzekerheid ten opzichte van de bevalling kan groeien. Helemaal niet gek! Je bent er misschien aan toe, een bevalling is en blijft spannend. In de laatste weken ga je vaker op controle bij de verloskundige. De verloskundige houdt in de gaten of alles goed gaat met jou en de baby. Ook wordt de ligging van de baby in de laatste weken voor de bevalling gecontroleerd en besproken.

Probeer in de laatste weken van je zwangerschap extra te genieten, neem je rust en bereid je voor op de komende bevalling.

Tips voor het derde en laatste trimester van je zwangerschap

 • Een Netflix abonnement of een goed boek kan je helpen om voldoende rust te nemen.
 • Staat je ziekenhuistas klaar?
 • Is de babykamer helemaal gereed om een lief meisje of stoer jongetje te ontvangen?
 • Is je kraampakket binnen en staat het op de juiste plek? Zodat de verloskundige niet hoeft te zoeken tijdens de bevalling.
 • Voldoet de hoogte van jouw bed aan de richtlijnen van het gekozen kraambureau?
 • Is je geboorteplan besproken met de verloskundigenpraktijk?
 • Ben je in het bezit van alle telefoonnummers van dierbaren die je na de bevalling wil bellen?
 • De geboortekaartjes zijn uitgezocht en kunnen direct na bevalling besteld worden?
 • In geval van borstvoeding, is er een borstkolf in huis aanwezig?
 • Heb je ook kunstvoeding in huis, voor als borstvoeding niet lukt.
 • In geval van flesvoeding, heb je voldoende flessen, zijn ze goed uitgekookt en klaar voor gebruik?
 • Ben je het met je partner eens over bezoek tijdens of na de kraamweek?
 • Geen twijfels meer over de naam die jullie baby na geboorte krijgt?

Namens alle verloskundigen van de verloskundige praktijk in Rijswijk, heel veel succes in jouw derde en laatste trimester.

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden delen wij elke maand een blog waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze laatste blog