Wanneer bel je de verloskundige?

Er zijn verschillende redenen te bedenken om een verloskundigenpraktijk te bellen. Dat kan zijn omdat je zwanger bent en jij je wilt aanmelden bij de praktijk; of omdat je zwanger wilt worden en je meer informatie wilt over je leefstijl. Maar ook tijdens je zwangerschapsperiode kan je bellen en uiteraard op het moment dat je gaat bevallen.

 

Ik ben zwanger en zoek een geschikte verloskundigenpraktijk

Jouw menstruatie blijft uit, dat kan betekenen dat je in de vierde week van je zwangerschap zit. Een zwangerschapstest kan uitwijzen of dat gevoel klopt. Wanneer de zwangerschapstest positief is weet je het zeker: je bent zwanger! Misschien van je eerste kindje, misschien van je tweede kindje. Bijzonder is het in ieder geval. Je gaat een bijzondere tijd tegemoet, waarin je veel moet regelen. Te beginnen bij het aanmelden bij een verloskundigenpraktijk.

Veelal wordt er gekozen voor een verloskundigenpraktijk in jouw omgeving, logisch! Je kan je eenvoudig verplaatsen naar de praktijk, op de fiets wellicht en anders op een aantal minuten rijafstand. Helemaal in het laatste trimester, wanneer jouw bezoeken aan de praktijk toenemen is een korte afstand prettig. Voor de verloskundige zelf is het ook prettig om een kortere afstand te moeten overbruggen, helemaal wanneer je aan het bevallen bent. Wij adviseren dus om te kiezen voor een verloskundigenpraktijk in de nabije omgeving.

Uiteraard laten we je helemaal vrij in de keuze die je maakt. Het belangrijkste is dat je tijdens jouw zwangerschapsperiode op een professionele en zorgzame wijze wordt geholpen. Jouw gevoel bij de verloskundigenpraktijk moet kloppen, dan is elk bezoek een klein feestje!

 

Wanneer bel je de verloskundige als de weeën zijn begonnen?

Vanaf 37 weken is je kindje voldragen, dat betekent dat je kan en mag bevallen. Als de bevalling dan is begonnen, de weeën zijn begonnen en/ of je vliezen gebroken dan vraag jij je misschien af, wanneer ga ik de verloskundige bellen? Een paar “algemene” richtlijnen:

  • Bij aanhoudende weeën van ongeveer 1 minuut om de 2 à 3 minuten, bij een eerste zwangerschap.
  • Bij een uur lang aanhoudende weeën om de 5 minuten, wanneer je eerder bent bevallen.
  • Bij het breken van je vliezen, let hierbij goed op de kleur van het vruchtwater. Als je vruchtwater groen of bruin is bel je direct. Heeft het vruchtwater een heldere kleur en breken je vliezen overdag kan je de praktijk direct bellen en anders kan je wellicht wachten tot de volgende ochtend (bij twijfel bellen).
  • Bij ruim bloedverlies, tijdens de weeën of na het breken van je vliezen.

Bespreek tijdens een van jouw controleafspraken wanneer je het beste een verloskundige kan bellen als jouw weeën zijn begonnen.

 

Overige redenen om de verloskundige te bellen

  • Vanaf 28 weken, bij minder activiteit. Vanaf 28 weken moet je jouw kindje elke dag voelen bewegen. Soms voel je eenvoudig minder omdat je druk bent. Als je ook in rust minder activiteit merkt, bel dan de verloskundigenpraktijk.
  • Als je vliezen zijn gebroken, voor 37 weken zwangerschap. Dan bel je direct de verloskundige.
  • Ook bij weeën voor 37 weken bel je de verloskundige.
  • Bij bloedverlies. Een beetje bloedverlies kan heel normaal zijn, maar wordt het bloeden opeens veel meer bel dan je verloskundige.
  • Hoge koorts zonder oorzaak, extreem overgeven en erge aanhoudende hoofdpijn.

Elke verloskundigenpraktijk heeft eigen richtlijnen om te bellen, maar de hierboven beschreven redenen zijn algemene richtlijnen. Ga hierbij vooral op je eigen gevoel af.

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden delen wij elke maand een blog waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze laatste blog

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »