Foliumzuur

Geadviseerd wordt te starten met foliumzuur vanaf de kinderwens, dus al vóórdat je zwanger bent en daarmee door te gaan tot de tiende week van de zwangerschap.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine. Het wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Foliumzuur zit in veel voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in verse groenten, fruit, aardappelen, volkoren producten en zuivel. Als je gevarieerd eet, krijg je voldoende foliumzuur binnen. Maar aan het begin van je zwangerschap heb je extra foliumzuur nodig. Het eten van veel voedingsmiddelen met foliumzuur is dan niet genoeg. Een zwangere vrouw zou daarvoor bijvoorbeeld elke dag 50 bruine boterhammen moeten eten. Of 5 kilo aardappelen. Voor de extra foliumzuur moet je tabletten slikken.

Het gebruik van foliumzuur vanaf 4 weken voor de bevruchting tot 12 weken na de bevruchting verlaagt de kans op het ontstaan van neuraalbuisdefecten (open ruggetje) met 70%. Wil je zwanger worden, dan is een dagelijkse dosis van 400 microgram foliumzuur sterk aanbevolen. Om zeker te zijn dat je elke dag je 400 microgram (0,4 of 0,5 milligram) binnenkrijgt, wordt aangeraden je voeding aan te vullen met foliumzuurtabletten.

Tabletten met 0,4 of 0,5 mg foliumzuur zijn niet schadelijk voor moeder en kind. Deze dosering is ook niet schadelijk als je de tabletten maandenlang gebruikt. Ook als het niet meteen lukt om zwanger te worden, blijf dan toch gewoon elke dag foliumzuur slikken.

Voor meer informatie, kijk hier.

Aanmelden

Bel op werkdagen tijdens openingstijden  naar de assistenteom een afspraak te maken voor een kinderwensconsult

Naar contact »