Je baby of peuter ergonomisch dragen in een draagdoek of draagzak

Steeds meer (toekomstige) vaders en moeders maken gebruik van een draagdoek of draagzak voor hun pasgeboren baby of peuter. Het lijkt een (terugkerende) trend te worden. Gelijk heb je, want het is heerlijk om je pasgeboren baby of aanhankelijke peuter dichtbij je te dragen! Maar in je zoektocht naar een ergonomische draagdoek of draagzak kan de keuzestress toeslaan.

Er is een enorm aanbod van draagdoeken en draagzakken. Toch is niet elke keus een “ergonomische” keus. Als verloskundigen hebben wij een aantal belangrijke aspecten op een rijtje gezet, die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

Waar let je op bij het uitzoeken van een ergonomische draagdoek of -zak?

Het is goed om een aantal factoren mee te wegen in je zoektocht naar een geschikte draagdoek of draagzak.

 1. Wie gaat er gebruikmaken van de drager? Alleen jij of je partner ook? Als beide gebruik gaan maken van de drager is een eenvoudig verstelbare draagzak handig. Bij een draagdoek is dat geen issue, die knoop je zoals je zelf wil. Bij een draagzak let je dus op eventuele maatvoering en het gemak van verstellen.
 2. Wanneer ga jij je kindje dragen? Doe je dat vanaf het begin en vooral in de maanden na de geboorte? Of wil je langer gebruikmaken van het draaggemak, misschien wel tot in de peutertijd. Is het alleen tijdens een vakantieperiode, uitstapje of voor structureel gebruik? Vraag je af, waar, hoe vaak en wanneer je wil gaan dragen.
 3. Koop je een drager “na” de geboorte van je baby, neem je baby dan gerust mee. Helemaal wanneer je op pad gaat voor een draagzak.
 4. Let op de maatvoering, een draagdoek heb je in verschillende maten. Een gemiddelde vrouw (tot maat 44/46) kan gebruik maken van maat 6 (4,6 tot 4,7 meter lang). Maar ben je heel klein of groot, laat je dan goed informeren.
 5. Brede banden, over zowel schouders als heupen. Brede banden zorgen voor meer draagcomfort, het gewicht van je kindje wordt beter verdeeld.
 6. Voorkom knelgevaar of verstikkingsgevaar. Knelgevaar kan ontstaan door te smalle gaten (waar de beentjes door moeten). Dit is vooral van toepassing op draagzakken. Verstikkingsgevaar kan voorkomen bij verkeerd dragen of verkeerd gebruikmaken van draagdoek of draagzak. Volg de instructies nauwkeurig en experimenteer niet. Hou je kindje nauwlettend in de gaten, helemaal wanneer het slaapt.
 7. Kindjes kunnen spugen, morsen en kwijlen, het is goed om hier rekening mee te houden. Een draagdoek kan je makkelijk uitwassen. Zorg ervoor dat je een draagzak ook eenvoudig kan schoonmaken.
 8. Ga na wat het beste bij jou en jouw kindje past: een geweven doek, rekbare doek of draagzak. Test ze. Alle dragers zijn anders en hebben hun eigen persoonlijke ervaringen.
 9. Het is belangrijk dat jouw baby of peuter in de kikkerhouding kan zitten.

In de kikkerhouding

De natuurlijke houding is: rechtop, met de beentje gespreid, knietjes hoger dan de billetjes. Dit wordt wel de kikkerhouding genoemd. Een goede draagdoek of ergonomische draagzak ondersteunt baby’s rondom in deze natuurlijke houding. Helaas geven sommige babydragers te weinig steun in rug en nek, of laten ze de beentjes ‘bungelen’.

De beentjes mogen al vanaf de geboorte gespreid worden, maar dat voelt voor veel ouders niet goed. Volg vooral je gevoel. Het beste is om de beentjes uít de stof te knopen. Met de beentjes in de stof bestaat de kans dat er verkeerde druk op de heupjes ontstaat, zeker als de baby zich afzet tegen de stof. Je kunt na het knopen de spreiding van de beentjes wat verkleinen door de bovenbeentjes te omvatten en het bekken van je baby wat te kantelen, knietjes hoger dan de billetjes. De knietjes mogen wat in je buik prikken.

Ergonomisch voor jezelf

Je mag je kindje strak tegen je aan en hoog dragen. Het is goed wanneer het gewicht verspreid is over een groot gedeelte van je bovenlichaam. Billetjes boven je navel.

Voordelen van dragen

Het dragen van jouw kindje in een draagdoek of draagzak kent verschillende voordelen. Naast het lichamelijke contact, waar baby’s in positieve zin gevoelig voor zijn kent het nog veel meer voordelen.

 • Je hebt altijd je handen vrij.
 • Het neemt minder ruimte in dan bijvoorbeeld een kinderwagen of buggy.
 • Mensen raken niet zomaar je kindje aan. In een kinderwagen wordt nogal eens zonder toestemming gekeken en je kindje zonder schaamte aangeraakt.
 • Je hebt niets te doen met kinderwagen onvriendelijke wegen, te drukke straten of onnodig tillen van buggy of kinderwagen, omdat er geen andere weg is dan de trap.
 • Baby’s huilen minder, voelen zich veiliger en genieten van het lichaamscontact.

Liever niet gebruiken bij…

In sommige gevallen raden wij het af een draagdoek of draagzak te gebruiken.

 • Wanneer je baby of peuter koorts heeft;
 • Tijdens het koken, i.v.m. brandgevaar;
 • Op extreem warme dagen.

Twijfel?

Twijfel je over het gebruik van een draagzak of draagdoek? Raadpleeg dan een kinderfysio die samenwerkt met jouw verloskundigenpraktijk. Zij kunnen je voorzien van een gedegen en persoonlijk advies.

Veel draagplezier!

 

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden delen wij elke maand een blog waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze laatste blog