Combinatietest

Naast de twee standaard aangeboden echo's bestaat er ook nog een andere non-invasieve (niet schadelijk voor de baby) methode om jou en je partner nog meer informatie te geven over je kind. De combinatietest is een kansberekenende test waarbij gekeken wordt of je meer kans dan een ander van jouw leeftijd hebt op drie verschillende aandoeningen.
Hierbij wordt, ongeveer tussen de 10-14 weken zwangerschap, door middel van een hormoonbepaling uit jouw bloed, je leeftijd én een gericht echoscopisch onderzoek naar de dikte van de nekplooi van de baby een nauwkeurige bepaling van de kans op een baby met het syndroom van Down, het syndroom van Edwards en het syndroom van Patau berekend.

Dit onderzoek kan je misschien geruststellen over de gezondheid van je kind. Maar ze kunnen je juist ook ongerust maken en je voor een moeilijke keuze stellen. Omdat de combinatietest een kansbepalende test is, kan de test geen zekerheid geven over de aanwezigheid van één van deze drie aandoeningen. Het resultaat geeft aan of er wel of geen sprake is van een duidelijk verhoogde kans. Wanneer de test aangeeft dat de kans verhoogd is (meer dan 1 op 200), dan heb je automatisch recht op
vervolgonderzoek: de NIPT (TRIDENT-1 studie).

Wordt de combinatietest vergoed of niet?

De combinatietest wordt, indien je hier niet voor in aanmerking komt, door de meeste zorgverzekeraars (nog) niet vergoed. Dit kun je navragen bij je eigen verzekeraar. De prijs bedraagt ongeveer €177,-.

De combinatietest wel of niet laten uitvoeren?

Je bepaalt zelf óf je de onderzoeken en welke onderzoeken je wilt en of je eventueel nog verder onderzoek wilt laten verrichten. Wanneer je overweegt om prenatale screening te laten doen is het belangrijk dat je eerste uitgebreid met ons komt praten hierover. Onze rol is niet om je hierin te overtuigen, maar om je hierover te informeren. Wij geven je ook een verwijzing
mee die nodig is om het onderzoek te laten uitvoeren.

Bij de uitvoering van de combinatietest werken wij nauw samen met het RIVM. Klik hier voor het boekje van het RIVM over de screening op down-, edwards- en patausyndroom, ook in andere talen (Engels, Turks, Arabisch en Pools)

Bewust kiezen

Op de website www.pns.nl vind je informatie over de combinatietest en een keuzehulp door middel van een vragenlijst die je kan helpen je gedachten te structureren over prenatale screening. Er worden ook tips gegeven voor het praten met je partner (of anderen) over prenatale screening. Het gaat over de screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho.

Terug naar Onderzoek »

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden delen wij elke maand een blog waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze laatste blog