Vermoeidheid in het eerste trimester van je zwangerschap

Vermoeidheid is vaak een van de eerste signalen waaraan vrouwen merken dat ze zwanger zijn. Vermoeidheid is heel normaal als we bedenken wat ons lichaam allemaal ondergaat. Er ontwikkeld zich in een ontzettend snel tempo, een kleine versie van onszelf. Vooral in het eerste trimester gaat de ontwikkeling van het kindje snel en moet je lichaam wennen aan alle veranderingen die het ondergaat.

Hormonen en lichamelijke veranderingen

Progesteron is een geslachtshormoon, maar ook een zwangerschapshormoon. Tijdens een bevruchting zorg progesteron ervoor dat je menstruatie uitblijft. Je bent overtijd. Daarnaast houdt progesteron de baarmoedermond in goede conditie; het laat je spieren ontspannen en het helpt met behulp van andere hormonen je kindje aan voeding. Hormonen spelen een belangrijke rol tijdens jouw zwangerschap. De grote stijging van progesteron zorgt ervoor dat jij zo vermoeid bent.

Daarnaast ondergaat jouw lichaam een grote verandering. Er groeit een kindje in jou. Dat kan veel energie opeisen. De groei van een kindje zorgt in het eerste trimester vaak voor een lagere bloedsuikerspiegel, er gaat veel glucose naar jouw baby. Een lagere bloeddruk, er worden veel nieuwe bloedvaatje aangelegd in de placenta en je lichaam maakt extra bloed aan. Ook je stofwisseling gaat sneller, dus koolhydraten verbranden sneller dan normaal. Koolhydraten zijn belangrijke energiegevers, die je nu dus sneller verbrandt. Allemaal factoren die impact hebben op de vermoeidheid die jij ervaart.  

Slapeloosheid en een nachtelijk bezoek aan de toilet

Tijdens je zwangerschap kan je ervaren heel anders te slapen dan voorheen. Je slaapt misschien veel lichter, of bent vaker wakker, komt moeilijker in slaapt of droomt veel. En lig je eindelijk lekker dan moet je naar het toilet. Zo word je de volgende ochtend niet heel uitgerust wakker. Juist nu je het zo kan gebruiken.

Wanneer jouw werk, het gezin of andere omstandigheden het toelaten is wat extra rust heel fijn. Een powernap na de lunch of wat eerder naar bed. Het gaat erom dat jij voldoende rust pakt.

Emoties spelen ook een rol

Door alle veranderingen van je lichaam en de toename van hormonen kunnen je emoties even flink oplopen. Kijk niet op van een flinke huilbui of de slappe lach. Deze emoties kunnen de nodige energie van je vragen.

Tot slot

Wellicht is vermoeidheid niet de enige zwangerschapskwaal waar jij last van hebt in je eerste trimester. Misselijkheid, gevoelige borsten, vaak naar de toilet of obstipatie, allemaal niet leuk! Deze kwaaltjes zorgen er allemaal voor dat jouw energieniveau lager is.

Vermoeidheid kan je niet voorkomen. Luister vooral naar je lichaam en pak waar nodig extra rust. Eet gezond en drink genoeg en ook al heb je er niet zoveel zin in, blijf bewegen. Na week 12 neemt het zwangerschapshormoon hCG af, we hopen dat je je dan wat energieker gaat voelen. Benieuwd wat je nog meer in het eerste trimester van je zwangerschap kan verwachten, we schreven er al eens een andere blog over.

We wensen je als verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Rijswijk een hele fijne zwangerschap toe.

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden delen wij elke maand een blog waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze laatste blog

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »