Veel gestelde vragen rondom een zwangerschap

Als je zwanger bent heb je ontzettend veel vragen, en jij bent druk met het zoeken naar antwoorden. Met Google is dat gelukkig heel eenvoudig, maar wat een stroom aan zwangerschapsinformatie. Wij helpen jou als verloskundigen met de antwoorden op de meeste gestelde vragen rondom een zwangerschap. Eerlijk en deskundig, veel leesplezier.

De eerste vraag die wij beantwoorden is:

 

Wat zijn de eerste tekenen van een zwangerschap?

Iedere vrouw ervaart een zwangerschap anders en zelfs iedere zwangerschap kan anders zijn. De eerste verschijnselen van een zwangerschap zijn niet altijd direct duidelijk. Toch heb je in een vroege zwangerschap symptomen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent.

Overtijd

De voornaamste is het uitblijven van je menstruatie. Vrouwen met een regelmatige cyclus hebben al snel door wanneer hun menstruatie uitblijft. Dit kan een goede reden zijn om een zwangerschapstest te doen. Is je menstruatie onregelmatig dan is dit wat moeilijker te bepalen. Andere symptomen kunnen dan de reden zijn om een zwangerschapstest te kopen.

Overigens wijst het uitblijven van je menstruatie niet direct op een zwangerschap. Stress kan bijvoorbeeld ook een reden dat je menstruatie uitblijft.

Vermoeidheid

Kan jij de hele dag door wel slapen, dan heb je last van (extreme) vermoeidheid. Dat kan duiden op een zwangerschap, vaak een van de eerste verschijnselen. Vermoeidheid is eenvoudig te verklaren als je bedenkt wat er allemaal in jouw lichaam gebeurt. Er groeit een mini mensje in je wat dagelijks in ontwikkeling is, dat vraagt veel van jouw energie.

Vermoeidheid komt vaak voor in het eerste een laatste trimester van een zwangerschap.

Misselijkheid

De niet meest prettige, misselijkheid. Je kan al vroeg in je zwangerschap last hebben van misselijkheid. Je kan last hebben van ochtendmisselijkheid, maar helaas zijn er ook veel zwangeren die het de hele dag door ervaren. Een voor de hand liggende oorzaak: hormonen.

Hoe erg het is? Dat verschilt per vrouw en per zwangerschap. Je kan nergens last van hebben of de weg naar de toilet dromen. Verdeel je eetmomenten over de dag en eet kleine porties, geef de voorkeur aan gezond voedsel.

Tot slot

Naast de hierboven genoemde (veelvoorkomende) zwangerschapssymptomen kan je de overstaande verschijnselen ook ervaren:

  • Vaker plassen.
  • Stemmingswisselingen.
  • Hoofdpijn.
  • Gevoelige borsten en/of tepels.
  • Opgeblazen buik.
  • Voorkeur voor of afkeer van eten.
  • Extra snackmomenten.
  • Beter ruikvermogen.

Als je zeker wil weten of je zwanger bent dan adviseren wij om een zwangerschapstest te doen.

 

Vruchtbare dagen berekenen

De volgende vraag die wij beantwoorden is: Hoe bereken ik mijn ovulatie? Op je vruchtbare dagen maak je de meeste kans op een zwangerschap. Lees meer over hoe jij je vruchtbare dagen kan berekenen.

 

Tot slot

Heb jij vragen over zwangerschapssymptomen of ben je zwanger en kom je graag in contact met onze verloskundigenpraktijk. Neem dan vrijblijvend contact op met onze assistentes, zij helpen je graag verder.

Aanmelden

Bel op werkdagen tijdens openingstijden  naar de assistenteom een afspraak te maken voor een kinderwensconsult

Naar contact »

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »