Een erwt in de neus van jouw kleintje, hoe handel je dan?

Tand door de lip, een erwt in de neus van jouw kleine boef of buitenbewustzijn of verstikking. Het kan jouw kind ook overkomen en dat kun je niet altijd voorkomen. Een ruimte van enkele seconden is al voldoende. Jaarlijks komen er meer dan 100.000 kinderen tussen de nul en vier op de Spoedeisende hulp na een ongeval thuis.

De verantwoordelijkheid van ons als ouders

Als ouder of verzorger voelen we ons erg verantwoordelijk voor (onze) kinderen. Helemaal wanneer het gaat om de zorgtaak. Ga maar eens na wanneer je kind onschuldige griep heeft, het liefst knuffel je het dan de hele dag, je voorziet in eten en drinken en maakt een fijn plekje op de bank. Er kunnen zich ook zorgsituatie voordoen waarin meer professionaliteit van je gevraagd wordt. Dan is het ook prettig wanneer je daartoe in staat bent.   

EHBO bij baby’s en kinderen voor ouder of verzorger

Met een cursus EHBO bij baby’s en kinderen leer jij hoe je het slachtoffertje in veiligheid kan brengen, je kan de situatie beoordelen, alarmdiensten inschakelen en eerste hulp verlenen. Als verloskundigen kunnen we dit van harte aanbevelen. Stel je zelf in staat om op een adequate manier eerste hulp te bieden. Een cursus EBHO biedt daarvoor de nodige handvatten.

Aanbieders

Het is goed om te kiezen voor een aanbieder die wordt erkend door de overheid. Bijvoorbeeld het Rode Kruis. De cursus wordt op verschillende manieren aangeboden. Je kan de cursus klassikaal volgen. Je kan er ook voor kiezen om het deels klassikaal en deels online te volgen. Na beoordeling van een aantal praktijkopdrachten en het doornemen van de theorie ontvang je een certificaat. Let erop dat dit certificaat is goedgekeurd door de Rijksoverheid. Dan zit je altijd goed.

Onkosten

De meeste cursussen erkend door de overheid kosten tussen de €100 en €215 euro, afhankelijk van de opzet en onkosten die gemaakt worden. Er zijn verzekeraars die het bedrag (deels) vergoeden. Wil je dit zeker weten doe dan navraag bij de aanbieder of bij jouw zorgverzekeraar.

Herhalen

Om jouw kennis op peil te houden is het nodig om de geldigheid van je certificaat te verlengen. Je kunt hiervoor een herhalingscursus volgen. Vaak te volgen bij de aanbieder waar jij ook de cursus EHBO bij baby’s en kinderen hebt gevolgd. Laat je hierover verder informeren via de website van de aanbieder.

Tot slot

Nogmaals, als verloskundigen kunnen wij een dergelijk cursus van harte aanbevelen. Zorgen doen we immers samen!

Elke zwangerschap is spannend. Een bijzondere periode met mijlpalen, controlemomenten en vragen.

Om die reden delen wij elke maand een blog waarin wij onze kennis, ervaring en leuke weetjes delen.

Lees onze laatste blog

Zwangerschap

Je bent zwanger en je zoekt een goede verloskundige.

Nu aanmelden »